SAPPHIRE

Sapphire opremlja R9 290 in R9 290X s Tri-X hladilnikom s tremi ventilatorji

Sapphire je nedavno oznanil nova modela v najvišjem cenovnem razredu kartic na osnovi R9 tehnologije, R9 290X in 290. Oba modela so opremili z novim Tri-X hladilnikom s tremi ventilatorji, povišanimi tovarniškimi frekvencami in dvojnim BIOSom.

Sapphire 290X Tri-X tako uprablja najnovejšo GCN arhitekturo z 2816 procesorji in frekvenco jedra povišano na 1040 MHz. Opremljena je s 4GB GDDR5 pomnilnika na 512-bitnem vodilu in sedaj deluje na 1300MHz (5.2GHz efektivno). R9 290 ima jedro povišano na 1000 MHz ter prav tako 4GB GDDR5 pomnilnika na frekvenci 1300 MHz.

Oba modela uporabljata zmogljiv hladilnik Tri-X, ki ga je Sapphire že uporabil na izredno dobro sprejeti seriji R9 280X TOXIC. Uporablja 3 ventilatorje z nosilci, ki preprečujejo nalaganje prahu in posebne vetrnice, ki ponujajo visoko učinkovit zračni tok ob nizkem hrupu. Oklep ventilatorjev je narejen tako, da zagotavlja pretok zraka preko najbolj vročih delov kartice. Hlajenje je pri R9 290 seriji še posebno pomembno, saj je hitrost kartice omejena s sistemom, če jedro doseže previsoke temperature. Torej se z boljšim hlajenjem zviša tudi najvišja moč.

Sapphire je prilagodil profile hitrosti ventilatorjev na Tri-X modelih in tako po njihovem mnenju ponuja boljše delovanje ob nižjih temperaturah jedra. Interna testiranja podjetja kažejo, da Tri-X hladilnik dosega mnogo nižje temperature kot referenčni hladilnik:

Poleg vrhunskega hlajenja je Sapphire na Tri-X vgradil tudi dvojni BIOS in tako zagotovil, da se kartice zaženejo in ponujajo najboljše delovanje v sistemih s tako UEFI kot starimi BIOS verzijami.

 

<< nazaj